چگونه ماشین‌ها خلاقیت انسان را گسترش داده‌اند

هوش مصنوعی حوزه جدیدی از هنر دیجیتال را ایجاد کرده که مرزهای خلاقیت را گسترش داده و نحوه ساخت اثر هنری را متحول می کند. هنرمندان ربات‌های مستقلی می‌سازند تا با همکاری و کمک الگوریتم‌ها، ماشین‌هایی را برای تولید آثار بصری جدید آموزش دهند. آنها با برنامه های کامپیوتری کار می کنند که ذهن انسان را تقلید می کنند تا جریانی بی پایان از آثار هنری منحصر به فرد تولید شود. در واقع هوش مصنوعی به عنوان یک همکار دوستداشتنی در آفرینش هنری پدیدار شده است.

رفیک آنادول، توهم ماشینی: رویاهای طبیعت 

هنرمندان هوش مصنوعی در تعامل بین تصادف و کنترل، از هوش مصنوعی برای یافتن تعادل بین این دو، در هنگام خلق آثار جدید و گسترش مفاهیم استفاده می کنند.  اکنون ما آثاری را در قالب  مجموعه از پاپ آرت می‌بینیم که دیوارهای گالری‌های هنری سنتی را تزئین می‌کند و تصورمان از هنر تولید شده توسط رایانه را گسترش می‌دهد. سیستم های هوش مصنوعی می توانند یاد بگیرند که موسیقی جدیدی را به سبک الویس پریسلی بسازند، نقاشی هایی به تصویر درآوردن که انگار کاراواجو است و یا کار مستقل و منحصر به فرد است و یا حتی با همکاری یک هنرمند، فیلم و انیمیشن بسازند. علاوه بر این، دستیاران هوش مصنوعی همچنین می توانند با تجزیه و تحلیل آثار هنری و یادگیری سبک منحصر به فرد هر هنرمندی که تا به حال زندگی کرده است، به حافظان آثار هنری کمک کنند تا شاهکارهای تاریخی گمشده را بازسازی کنند.


 WDCH Dreams، رندر توسط استودیو رفیک آنادول در مقیاس بزرگ که توسط هوش مصنوعی ایجاد شده‌اند و از رویاهای انسان‌ها تقلید می‌کنند.

AI Art چیست؟

هنر هوش مصنوعی به هنری اشاره دارد که با کمک هوش مصنوعی ایجاد می شود. هوش مصنوعی رشته‌ای از علوم کامپیوتر است که بر ساخت ماشین‌هایی متمرکز است که مانند انسان هوشمندانه عمل کرده یا حتی مغز انسان را از طریق مجموعه‌ای از الگوریتم‌ها شبیه‌سازی می‌کنند.

هوش مصنوعی می‌تواند از طریق یادگیری ماشینی، با استفاده از الگوریتم‌های مختلف خودآموزی که دانش خود را از داده‌ها به دست می‌آورد، کارهای جدید بسازد. این هنر میتواند نتیجه همکاری بین یک هنرمند و یک سیستم هوش مصنوعی باشد، اما در سطح دیگری از استقلال می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد که در آن نتیجه به شدت به کیفیت داده هایی که هوش مصنوعی از آنها می آموزد بستگی دارد.

برای ایجاد کارهنری تولید شده توسط هوش مصنوعی، هنرمندان از هوش مصنوعی به عنوان ابزاری خلاقانه استفاده می‌کنند و با الگوریتم‌هایی کار می‌کنند تا قوانین خاصی را تنظیم کنند که از طریق آن ماشین‌ها هزاران تصویر را تجزیه و تحلیل می‌کنند تا در نهایت فرآیند، سبک و زیبایی‌شناسی خاص آنها را درک کنند. سپس الگوریتم‌ها فرم‌ها، اشکال و الگوهای جدید را برای تولید آثار جدید استفاده می‌کنند. علاوه بر ماشین‌ها، هنرمندان هوش مصنوعی با کدنویسان خلاق، آماردانان، دانشمندان کامپیوتر و دانشمندان علوم اعصاب نیز برای ساخت ماشین‌هایی که مرزهای خلاقیت انسان را جابجا می‌کنند، همکاری می‌کنند.

تاریخچه کوتاه هنر تولید شده توسط هوش مصنوعی

خاستگاه مفهوم هوش مصنوعی را می توان در فیلسوفان کلاسیک جستجو کرد که در تلاش برای توصیف فرآیند تفکر انسان به عنوان یک سیستم نمادین نقش خود را نشان دادند. با این حال، اولین کامپیوترهای و ایده ماشین‌های خلاقانه و قابل برنامه‌ریزی در قرن نوزدهم به وجود آمدند.

در دهه 1840 آدا لاولیس که نامش تقریباً در تاریخ گم شده است، جاه طلبی های خلاقانه و تحلیلی خود را با هم ادغام کرد و خود را به عنوان اولین برنامه نویس رایانه و کدنویس خلاق تثبیت کرد. او با ریاضیدان انگلیسی، چارلز بابیج، در موضوع به اصطلاح "موتور تحلیلی" مکاتبه داشت، که عموماً اولین رایانه محسوب می شود. لاولیس به‌ویژه در مورد ریاضیات و امکانات محاسباتی ماشین‌ها مشتاق بود و متوجه شد که آنها می‌توانند بسیار فراتر از محاسبات ریاضی عمل کنند.

بیش از یک قرن بعد، در سال 1950، ریاضیدان انگلیسی و دانشمند کامپیوتر، آلن تورینگ، آزمون تورینگ را توسعه داد. این آزمایش که با نام «بازی تقلید» نیز شناخته می‌شود، توانایی رایانه را برای نشان دادن رفتار هوشمندانه غیرقابل تشخیص از انسان بررسی می‌کند. 


 شخصیت تخیلی هوش مصنوعی HAL 9000 در فیلم استنلی کوبریک محصول 1968 2001: یک ادیسه فضایی.

ظهور هنر مولد

در اواخر دهه 1950، هنرمندان تجسمی شروع به درگیر شدن با مفاهیم جدید فناوری کردند و شروع به آزمایش با گرافیک کامپیوتری کردند. در روزهای اولیه هنر رایانه، هنرمندانی مانند Manfred Mohr و Vera Molná دیدگاه‌های زیبایی‌شناختی نشات گرفته از علم را بررسی کردند و مصنوعات قانع‌کننده‌ای را خلق کردند که اعتقاد بر این بود که از ذهنیت فرآیند هنری ناشی می‌شوند.

اگرچه برخی از فناوری‌هایی که بخشی از سیستم‌های هوش مصنوعی فعلی هستند بیش از 50 سال است که وجود دارند، پیشرفت‌ در عملکرد، قابلیت پردازش حجم وسیعی از داده‌ها و الگوریتم‌های جدید تنها در سال‌های اخیر گسترش چشمگیری داشته‌اند.

ماشین خلاق: کار با شبکه های عصبی

نقطه عطف بعدی در تکامل هوش مصنوعی و هنر هوش مصنوعی با اختراع شبکه‌های متخاصم مولد (GAN) رخ داد. یکی از اولین کاربردهای هنری GAN ها الگوریتم DeepDream الکساندر موردوینتسف بود. در سال 2015، موردوینتسف، محققی در گوگل، راهی برای بررسی اعماق پنهان یک شبکه عصبی و مطالعه نحوه یادگیری ماشین‌ها مفاهیم بصری پیدا کرد. آموزش GAN ها بر روی تصاویر مختلف، از عکس های گربه ها و سگ ها گرفته تا نقاشی های استادان قدیمی، در سال های بعد به روشی فزاینده در میان دانشمندان و خلاقان تجربی تبدیل شد.

دسترسی رو به رشد کار با مخازن(برنامه ها و الگوریتم های از پیش تهیه شده) منبع باز و مجموعه داده های آموزشی به هنرمندان این امکان را می دهد که آثار خود را از همان ابتدا به کمک آنها تولید کنند. یکی از اولین حراج های هنر هوش مصنوعی در سال 2016 در سانفرانسیسکو برگزار شد، جایی که هنرمندان هوش مصنوعی مانند Memo Akten و Mike Tyka تصاویر تولید شده توسط الگوریتم Deep Dream اولیه گوگل را به نمایش گذاشتند. تنها در عرض دو سال، اولین اثر هنری هوش مصنوعی وارد صحنه جهانی هنر شد.


 پرتره ادموند دی بلامی ، 2018. منتشر شده توسط Obvious Art، پاریس © Obvious.

در سال 2018، یک تصویر تولید شده توسط هوش مصنوعی در حراج کریستیز، چاپ شده توسط یک مجموعه مستقر در پاریس به نام Obvious، به حراج گذاشته شد. حراج پرتره ادموند بلامی اولین فروش مشهور یک اثر هنری هوش مصنوعی بود. با این حال، بسیاری از دانشمندان داده و هنرمندان قبلاً هم هنر هوش مصنوعی را فروخته بودند.

چگونه با هوش مصنوعی یک اثر هنری بسازیم

هنر هوش مصنوعی می تواند به روش های مختلف ایجاد شود. می توان تصاویر را به سبک دیگران توسعه داد، گرافیک های منحصر به فردی را فقط با توضیحات متنی ایجاد کرد و یا حتی سفری را برای یادگیری کدنویسی خلاقانه آغاز کرد و اثر هنری با کد بوجود آورد.

رویای عمیق گوگل

DeepDream که توسط گوگل در سال 2015 منتشر شد، یکی از شناخته شده ترین ابزارهای هنری هوش مصنوعی است.که در ابتدا، برای کمک به دانشمندان و مهندسان برای تجسم الگوهای آموخته شده توسط یک شبکه عصبی (نوعی الگوریتم یادگیری ماشین)، اختراع شد. بعدها این الگوریتم به دلیل ظاهر روان‌گردان رویا مانند تصاویری آن، به شکل جدیدی از هنر انتزاعی تبدیل شد.


 مایک تایکا، ساعت کور نهایی ، شبکه عصبی، 2016.

رویای WOMBO

یک راه ساده دیگر برای ایجاد هنر هوش مصنوعی، استفاده از اپلیکیشن موبایل و مرورگری به نام WOMBO Dream است. این برنامه هنر مولد را از یک متن توصیفی در سبک های مختلف از پیش تعیین شده ایجاد می کند. جالب است بدانید  که درهر درخواست یک نتیجه منحصر به فرد به دنبال دارد.


 نمونه ای از هنر تولید شده توسط هوش مصنوعی که با WOMBO Dream ساخته شده است

GauGAN2

GauGAN2 مدل جدید هوش مصنوعی NVIDIA Research است که از این هم فراتر می رود. مدلی به نام GauGAN2 که نام آن از نقاش پست امپرسیونیست، پل گوگن گرفته شده است. این ابزار میتواند تصویری واقعی از اشکالی ساده خلق کند که کاربربا ابزارهای گرافیکی مانند قلم مو یا سطل رنگ کشیده است. هنرمندان همچنین می توانند طرح ها را با یک متن کوتاه ترکیب کنند تا مناظر خود را طراحی کنند. GauGAN2 یک ابزار خلاقانه پرکاربرد برای تجسم مفاهیم یا ایجاد عکس های شبیه سازی شده بر اساس تقریباً هر ورودی ذهنی است.


 ابزار هنری فوتورئالیستی هوش مصنوعی که توسط مدل GauGAN2 AI طراحی شده است. 


چگونه هوش مصنوعی احراز هویت هنری را متحول می کند؟

هوش مصنوعی نه تنها با هنرمندان در تولید آثار بدیع و ایجاد ایده‌های جدید همکاری می‌کند، بلکه می‌تواند در تشخیص تقلب و کشف جعل‌های هنری نیز کمک کند. ابزارهای هوش مصنوعی طرز فکر متخصصان و مجموعه داران را در مورد شاخص های قابل استناد آثار هنری تغییر می دهند.

یک سیستم هوش مصنوعی پیشگام که توسط یک شرکت سوئیسی به نام Art Recognition ایجاد شد، در سال 2021 با احراز هویت یک اثر هنری مورد مناقشه که گفته می‌شود توسط پیتر پل روبنس خلق شده است و  در گالری ملی لندن نگهداری می‌شود، به تیتر اخبار روز تبدیل شد. 


سامسون و دلیلا ، تابلویی که گفته می‌شود توسط پیتر پل روبنس ساخته شده است. 1609.

فناوری هوش مصنوعی با تجزیه و تحلیل ویژگی های مختلف یک اثر مانند ضربه های قلم مو و الگوهای تصویری، دیگر نیازی به بررسی رنگ، کاغذ یا دسترسی به اثر اصلی ندارد. تنها از طریق یک عکس دیجیتال می‌تواند اصالت اثر را بدون بررسی لایه‌های نامرئی که از روش‌های سنتی احراز هویت مانند میکروسکوپ است ویا فناوری اشعه ایکس و یا بازتاب‌نگاری مادون قرمز تعیین کند.

اگرچه سازندگان این فناوری اذعان می‌کنند که این فرآیند همیشه موفق نیست ولی ادعا می‌کنند که با دقت بیش از 90 درصد جعل‌ها را تشخیص می‌دهد. 

به نظر می‌رسد هوش مصنوعی اسرار نبوغ هنری را بهتر از خودمان درک می‌کند!  


Powered by Froala Editor

گالری
دیدگاه